Αλεξάντερ Νέφσκι. Ο καθεδρικός ναός της Σόφιας - Πληροφορίες

Αλεξάντερ Νέφσκι. Ο καθεδρικός ναός της Σόφιας

Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 8505 προτιμήσεις επισκεπτών)

Ο καθεδρικός ναός "Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι" είναι ένα από τα σύμβολα της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας, στην ομώνυμη πλατεία και οι επιχρυσωμένοι τρούλοι του τραβούν την προσοχή από μακριά.

 


Συνήθως όλες οι ξεναγήσεις αρχίζουν από το κέντρο της Σόφιας και από αυτήν ακριβώς την εκκλησία.
Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ναός σε νεοβυζαντινό ρυθμό του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1912 και χωράει μέχρι και 5000 άτομα.


Ιστορικά στοιχεία - Περιγραφή


Η εκκλησία χτίστηκε προς τιμήν του Ρώσου τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, του επονομαζόμενου "Απελευθερωτή", του οποίου ο στρατός το 1878 απελευθέρωσε τη Βουλγαρία από πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Ο Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι (1220-1263), στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός, υπήρξε Ρώσος πρίγκιπας, διακεκριμένος στρατιωτικός ηγέτης και διπλωμάτης. Είναι ο προστάτης άγιος του ρώσου τσάρου Αλέξανδρου του Β΄, και σύμβολο της ρωσικής πολεμικής δόξας.

Η εκκλησία κτίστηκε καθ΄ υπόδειξη του βούλγαρου πολιτικού και ακαδημαϊκού Petko Karavelov (1843-1903). Αρχικά υπήρχε η ιδέα, ο καθεδρικός ναός να κατασκευαστεί στην παλιά βουλγαρική βασιλική πρωτεύουσα, το Τάρνοβο, αλλά ο βούλγαρος πρίγκιπας Αλέξανδρος του Battenberg (1879-1886) πέτυχε να κτιστεί τελικά στη νέα πρωτεύουσα, τη Σόφια. Μέρος των κονδυλίων για την κατασκευή δόθηκε από το κράτος, ένα άλλο προήλθε από δωρεές εύπορων πολιτών, περιλαμβανομένου και του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος δώρισε 6000 χρυσά λέβα.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1882 έλαβε χώρα η τελετή θεμελίωσης, αλλά η κατασκευή του ξεκίνησε μόλις το 1904. Ολοκληρώθηκε το 1912, αλλά τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού έγιναν μόλις το 1924.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα μεταλλικό κουτί με τα ονόματα των μελών της κυβέρνησης και των λόγων για την ανέγερση της εκκλησίας κτίστηκε στα θεμέλια. Για τα αρχιτεκτονικά σχέδια ζήτησαν την συνδρομή της Ρωσίας. Πέντε ολοκληρωμένα σχέδια στάλθηκαν από την Αγία Πετρούπολη. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος του Μπάττενμπεργκ επέλεξε τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ιβάν Bogomolov, τα οποία όμως αργότερα απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους. Εν τω μεταξύ ο Bogomolov πέθανε και η κατασκευή ανατέθηκε στον επιφανή καθηγητή της Ακαδημία των Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, Αλέξανδρο Pomeranzev.

Ο καθεδρικός ναός καταλαμβάνει μια έκταση 3.170 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να χωρέσει 5.000 επισκέπτες. Εξωτερικά είναι καλυμμένος με λευκό ασβεστόλιθο από την πόλη Βράτσα της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, ενώ η πύλη εισόδου είναι φτιαγμένη από Σλαβονική βελανιδιά. Οι τρούλοι του καθεδρικού ναού είναι επιχρυσωμένοι. Το καμπαναριό έχει ύψος 53 μέτρα και διαθέτει 12 καμπάνες, η μεγαλύτερη από τις οποίες ζυγίζει 12 τόνους ενώ οι μικρότερες 10 κιλά. Οι κωδωνοκρουσίες ακούγονται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Το εσωτερικό του ναού είναι μοναδικό. Εντυπωσιάζει η υπέροχη μαρμάρινη επένδυση, οι τοιχογραφίες, και οι 82 εικόνες - έργα Βουλγάρων, Ρώσων και Τσέχων ζωγράφων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν το μαρμάρινο τέμπλο, ο θρόνος του Τσάρου και του Πατριάρχη, αλλά και ο ίδιος ο άμβωνας. Ανάμεσα στα πολύτιμα στοιχεία του Ναού, ξεχωρίζει το μωσαϊκό με το Βούλγαρο Τσάρο Ferdinand (1887-1918) και τη σύζυγό του Ελεωνόρα.

Ο καθεδρικός ναός «Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι" γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο: στις 12 Σεπτεμβρίου - μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι από το Βλαντιμίρ στην Αγία Πετρούπολη και στις 23 Νοεμβρίου - Κοίμηση του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι.
Στην κρύπτη του καθεδρικού ναού έχει συσταθεί μια μόνιμη έκθεση εικόνων, που δείχνει αριστούργημα της αγιογραφίας.

Ο καθεδρικός ναός δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη ενορία. Λειτουργίες γίνονται καθημερινά, καθώς -φυσικά- και τα Σαββατοκύριακα και στις εκκλησιαστικές εορτές. Δεν γίνονται όμως βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν ο γάμος του Βούλγαρου Τσάρου Μπορίς του Γ΄ (1918-1943) με την πριγκίπισσα Giovanna της Σαβοΐας το 1930, καθώς και η επικήδειος λειτουργία τους το 1943. Ομοίως και η κηδεία του Πατριάρχη Κύριλλου στο 1971 και του μπάσου Μπορίς Χρίστοφ το 1993.

Ο καθεδρικός ναός "Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι" είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στα Βαλκάνια.

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά από τις 07.00 ως 19.00

Ξεναγήσεις στα βουλγαρικά - BGN 50 (ανεξάρτητα από το μέγεθος της ομάδας). Επιθυμητή η έγκαιρη κράτηση καθώς η ξενάγηση εκτελείται από έναν ιερέα της Εκκλησίας και απαιτείται ειδική διαδικασία.

Η εκκλησία είναι μέρος της ελεύθερης πεζής ξενάγησης "γνωρίστε το κέντρο της πόλης της Σόφιας", η οποία διοργανώνεται από το κέντρο τουριστικών πληροφοριών.
Πραγματοποιείται Σάββατο και Τετάρτη μετά από προ-παραγγελία για ομάδες με περισσότερα από 10 άτομα.
Ώρα εκκίνησης: 9.30.

Τηλέφωνο για παραγγελίες:
Τηλ: +359 2 4918344
Τηλ: +359 2 4918345
Πληροφορίες: Info-Sofia.bg

 

 

Κατηγορία: Σόφια αξιοθέατα