Σαν εναλλακτικό τουρισμό αντιλαμβανόμαστε εκείνες τις μορφές τουρισμού, που δεν καλύπτονται πλέον, από την παραδοσιακή ερμηνεία της λέξης.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κυριότερες κατηγορίες του:
  • Αγροτουρισμός
  • Αθλητικός τουρισμός
  • Μαθητικός ή εκπαιδευτικός τουρισμός
  • Ιαματικός ή τουρισμός υγείας
  • Ορειβατικός και περιπατητικός
  • Θρησκευτικός τουρισμός
  • Συνεδριακός τουρισμός.

Τελευταία παρατηρείται και η τάση του διαχωρισμού ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία αναφέρεται.
Έτσι θα συναντήσετε χαρακτηρισμούς όπως:
Παράκτιος, παραλίμνιος, παραποτάμιος, αστικός κλπ.


Στην Ελλάδα επί δεκαετίες η έννοια του τουρισμού ήταν συνυφασμένη με τις παραλίες, το καλοκαίρι και την θάλασσα.
Με τον καιρό όμως καθώς γέμιζαν τα αστικά κέντρα και το πορτοφόλι, αυξανόταν και η ανάγκη της συχνότερης φυγής από την αστική πραγματικότητα. Έτσι ανακαλύψαμε ξαφνικά ότι έχουμε και βουνά και δάση και λίμνες και ποτάμια! Ε, μετά μάθαμε και τα σκι και τα σαλέ και τα ράφτινγκ και έτσι έμελλε να γίνει και στα πανέμορφα βουνά και στις λίμνες μας, ότι γίνεται εδώ και χρόνια στις θάλασσες. Να γεμίσουν τουρίστες και σκουπίδια! Επόμενο βήμα, ήταν να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μία τάση (θεωρητικά μιλάμε), που ήθελε να προστατέψει το καημένο το περιβάλλον από την ποικιλότροπη κακοποίησή του από τους τουρίστες. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να γίνουν ξανά και ξανά συνέδρια και συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις και μέτρα....


Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δεν αντικαθιστούν βέβαια την παραδοσιακή έννοια, αλλά την συμπληρώνουν. Τα οφέλη πολλά, κυρίως δε για τις περιοχές εκείνες, που ξεχασμένες από τις Αθηνοκεντρικές κυβερνήσεις της χώρας, πνίγονταν στα αγριόχορτα των ψεύτικων υποσχέσεων κάθε λογής πολιτικάντηδων.

Άρχισε λοιπόν να μεγαλώνει το ενδιαφέρον του νεοέλληνα για τις δυνατότητες που του προσφέρει η ελληνική φύση μακριά από την θάλασσα. Άρχισαν να αναζωογονούνται χωριά και τόποι ξεχασμένοι. Μεγάλωσε η τουριστική περίοδος. Άρχισε επί τέλους να ρέει χρήμα και πέρα από τις τσέπες των γνωστών ... λαμογίων και να φτάνει και στην απόμακρη περιφέρεια.


Καλή και άγια η ανάπτυξη, αλλά μόνο αν γίνεται με μέτρο(στην Ελλάδα είμαστε) και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οικοτουρισμός είναι η λέξη κλειδί! Η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών σε συνδυασμό με τον σεβασμό προς το περιβάλλον ιδιαίτερα σε περιοχές ξεχωριστής φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

 

 

Κατηγορία: Άρθρα