Σαντορίνη: Η προϊστορική Πολιτεία στο Ακρωτήρι - Πληροφορίες

Σαντορίνη: Η προϊστορική Πολιτεία στο Ακρωτήρι

Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 3277 προτιμήσεις επισκεπτών)

Η Μινωική πόλη στο Ακρωτήρι, στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (20ος - 17ος π.Χ αιώνας). Απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά και είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο.

Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινου πολιτισμού στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Αργότερα, κατά τη Μέση και την Πρώιμη Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ο οικισμός αυτός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια στο Αιγαίο. Απόδειξη της ανάπτυξης του οικισμού είναι η μεγάλη του έκταση (περίπου 200 στρεμμάτων), η πολύ καλή πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα κτίριά του κάποια από τα οποία είναι πολυόροφα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι τοιχογραφίες που διασώθηκαν. Πολύχρωμες παραστάσεις αφηγηματικού κυρίως χαρακτήρα με φωτεινά χρώματα, αποτελούν τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στον ελλαδικό χώρο.

Τα πολυάριθμα ευρήματα που βρέθηκαν στον χώρο, καταδεικνύουν το εύρος των κοινωνικών και εμπορκών σχέσεων που διατηρούσε η κοινότητα του οικισμού με άλλες πόλεις, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα άλλα νησιά, όσο και στην Συρία και την Αϊγυπτο. Η ζωή στον οικισμό δείχνει να τελείωσε σχετικά απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα π.Χ εξ αιτίας ισχυρών σεισμών που ανάγκασαν τους κατοίκους του να τον εγκατέλειψαν. Η έκρηξη του ηφαιστείου που ακολούθησε έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην ζωή της πόλης.
Το ευτυχές για τους επιστήμονες είναι, ότι τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη προστάτεψαν μέχρι και σήμερα τα κτίρια και τις υποδομές τους, δίνοντας ατόφιες μαρτυρίες του υψηλού επιπέδου πολιτισμού της.

Οι συστηματικές έρευνες στο Ακρωτήρι άρχισαν το 1963 από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και συνεχίστηκαν φυσικά εντατικά. Κάποιες ...περιπέτειες πριν μερικά χρόνια κράτησαν τον αρχαιολογικό χώρο κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμως πάλι επισκέψιμος από τον Απρίλιο του 2012, μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου εντυπωσιακού βιοκλιματικού στεγάστρου του.

Ωρες επισκέψεων: 10.00-17.00
Πληροφορίες: +30 22860 81939 και στα Φηρά, στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας: +30 22860 23217.


 

 

Κατηγορία: Σαντορίνη αξιοθέατα