Πράγα: Η πλατεία της παλιάς πόλης & το αστρονομικό ρολόι - Πληροφορίες

Πράγα: Η πλατεία της παλιάς πόλης & το αστρονομικό ρολόι

Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 3448 προτιμήσεις επισκεπτών)

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πράγας είναι η πλατεία της παλιάς πόλης με το μνημείο του μεταρυθμιστή Jan Hus του 14ου αιώνα στο κέντρο της και με το εντυπωσιακό δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι.


Θαυμάστε ένα από τα μεσαιωνικά θαύματα του κόσμου - το αστρονομικό ρολόι στην Παλιά Πόλη!


Κάθε ολόκληρη ώρα συνωστίζονται στη νότια πλευρά του Δημαρχείου της Παλιάς Πόλης, εκατοντάδες τουρίστες από όλες τις γωνιές της γης με ... ετοιμοπόλεμες φωτογραφικές μηχανές, γι΄ αυτό κανονίστε να είστε εκεί ... στην ώρα σας.
Μαζεύονται όλοι για να παρακολουθήσουν το συναρπαστικό θέαμα του αστρονομικού ρολογιού, το οποίο κατά τον μεσαίωνα αποτελούσε ένα από τα θαύματα του τότε κόσμου. Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας - στα τσέχικα το λένε Orloj- το οποίο ανήκει για πάνω από 600 χρόνια στους μεγαλύτερους θησαυρούς της πόλης, προκαλεί ακόμη και σήμερα θαυμασμό και απορία. Η εμφάνιση των 12 αποστόλων κατά σειρά
θα σας εντυπωσιάσει όπως και οι κινητές φιγούρες και η ανακοίνωση της ώρας με έναν τρόπο, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ρολόι στον κόσμο.

Θρύλοι για την προέλευση του αστρονομικού ρολογιού της Πράγας υπάρχουν πολλοί. Ο πιο διάσημος από αυτούς λέει, ότι το ρολόι κατασκευάστηκε το 1410 μ.Χ. από τον πρωτομάστορα Hanus. Οι τότε διοικούντες την πόλη θαύμασαν το αστρονομικό ρολόι τόσο πολύ που άρχισαν να φοβούνται λίγο αργότερα, ότι ο αρχιμάστορας Hanus θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα αντίγραφο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Κάποια σκοτεινή νύχτα λοιπόν, τον τύφλωσαν, και έτσι εξασφαλίστηκε ότι μόνο η Πράγα θα έχει ένα τέτοιο ρολόι. Είτε είναι αλήθεια αυτό είτε όχι - είναι βέβαιο, ότι κάθε γεμάτη ώρα σε δύο μικρά παράθυρα κάτω από τη στέγη του ρολογιού οι 12 Απόστολοι εμφανίζονται και προσκυνούν, συμπαρασύροντας σε κίνηση και τις υπόλοιπες φιγούρες στην άκρη της σκηνής. Βλέπετε εκεί έναν σκελετό να κρούει το κουδούνι του, έναν Τούρκο να κουνάει το κεφάλι του, έναν τσιγκούνη με ένα πορτοφόλι και ωραιοπαθή που κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Η όλη σκηνή ολοκληρώνεται με το λάλημα του Χρυσού Κόκορα και την κωδωνοκρουσία των δυνατών καμπανών πάνω στον πύργο. Λέγεται επίσης, ότι με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας διώχνονται οι διαβόλοι και τα πνεύματα μακριά από την Πράγα...

Ένα μέρος γεμάτο ιστορία


Με λίγη φαντασία μπορείτε να δείτε στο καντράν του ρολογιού, τι μέρα είναι ακριβώς και ποια είναι η θέση που έχει στην εβδομάδα, το μήνα και το έτος. Το αστρονομικό ρολόι εμφανίζει την ώρα της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαβυλώνας και τον αστρικό χρόνο και μάλιστα ως το τελευταίο ρολόι σε όλο τον κόσμο! Αναγνώσιμη είναι επίσης και η θέση των ουρανίων σωμάτων. Στον ημερολογιακό πίνακα πάλι μαθαίνετε από τους πίνακες του Γιόζεφ Μάνες, ποιο ζώδιο κυβερνάει την στιγμή αυτή.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού μην χάσετε την προβολή Videomapping, στο οποίο το αστρονομικό ρολόι σας φέρνει πιο κοντά τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Τσεχίας. Πρόκειται για άλλο ένα θέαμα που δεν θα ξεχάσετε!

Περισσότερες πληροφορίες:
Διεύθυνση:
Staroměstské náměstí 1/3
110 00 Praha 1
Τηλέφωνο: +420 603 502 735

 

 

Κατηγορία: Πράγα αξιοθέατα