Το κάστρο του Πλαταμώνα - Πληροφορίες

Το κάστρο του Πλαταμώνα

Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 5935 προτιμήσεις επισκεπτών)

...από το Κάστρο στην καρδιά του Πλαταμώνα...

Αγέρωχος φρουρός των στενών των Τεμπών στα πόδια του θεϊκού Ολύμπου, αιώνιος σηματοδότης των νότιων ορίων της Μακεδονίας.

Το Κάστρο είναι χτισμένο σε θέση στρατηγική στο νοτιοανατολικό άκρο του Ολύµπου, στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας (ή Ηρακλείου), η οποία αναφερόταν ως "η πρώτη πόλη στη Μακεδονία" και ήταν ήδη γνωστή από τον 4ο αιώνα π.Χ. αν και οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρύματα από πολύ νωρίτερα.

Κτίστηκε από τους βυζαντινούς κατά τον 10ο αιώνα, αλλά στην τελική του μορφή έφτασε μεταξύ 1204 και 1222 μετά την Άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους, εποχή που ολόκληρη η Πιερία είχε περάσει στα χέρια των Φράγκων υπό την ηγεσία του Βονιφάτιου Μομφερατικού. Λίγο αργότερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών οι οποίοι το χρησιμοποίησαν συχνά ως φυλακή.
Κατα τον 15ο αιώνα μ.Χ. η κυριότητά του εναλλασόταν μεταξύ τούρκων και ενετών, ενώ στα τέλη του 18ου αιώνα αποτέλεσε αρματολίκι με διοικητή και τον Γεωργάκη Ολύμπιο (ήρωα της Επανάστασης, στενό συνεργάτη του Αλέξανδρου Υψηλάντη). Εγκαταλήφθηκε από τους τούρκους οριστικά το 1897 μετά τον βομβαρδισμό του από τον πλοίαρχο Σαχτούρη.
Τον Απρίλιο του ΄41 βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατά την συμπλοκή που είχαν εκεί με τμήμα νεοζηλανδών.

Σήμερα, το Κάστρο του Πλαταμώνα ανήκει στην αρμοδιότητα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας) η οποία διεξήγαγε συστηματικές ανασκαφές και μερικές αναστηλώσεις για να είναι επισκέψιμο στο κοινό, ενώ ο πύργος του εξακολουθεί να δεσπόζει πάνω από την εθνικό οδό.

Τιμές εισιτηρίων (πηγή: ΟΔΥΣΣΕΥΣ - Υπουργείο Πολιτισμού - Ιούνιος 2016)
Ολόκληρο: €2,
Μειωμένο: €1


Η μειωμένη τιμή των μεμονωμένων εισιτηρίων ισχύει για όλους τους επισκέπτες κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:

  • 6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • 28 Οκτωβρίου
  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου


Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό:
Καθημερινά: 08:00-15:00
Θερινό:
Καθημερινά: 08:00-15:00Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο:
Οδικώς, 34,5 χλμ. νότια από την Κατερίνη.

 

 

Κατηγορία: Πιερία αξιοθέατα