Βιέννη: Ανάκτορα Σενμπρούν - Πληροφορίες

Βιέννη: Ανάκτορα Σενμπρούν

Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 7170 προτιμήσεις επισκεπτών)

Τα θερινά ανάκτορα της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ (που έμεινε γνωστή ως Σίσσυ) περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα από το κυρίως κτήριο σε ρυθμό μπαρόκ, το πανέμορφο πάρκο που το περιβάλλει, το "σπίτι με τα Φοινικόδεντρα", την Gloriette και τον Ζωολογικό Κήπο.

Το από το 1569 ιδιοκτησία των Αψβούργων ανάκτορο του Σενμπρούν (Schloss Schoenbrunn) με τα 1441 δωμάτια, είναι ένα από τα ομορφότερα δείγματα αρχιτεκτονικής μπαρόκ και έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Περάστε μια μέρα στο Σένμπρουν: επισκεφθείτε τους χώρους του, ρίξτε μια ματιά στη μεγαλοπρεπή αίθουσα εκδηλώσεων, τα υπέροχα διακοσμημένα σαλόνια, περιπλανηθείτε μέσα στον λαβύρινθο των κήπων του.

Το Ανάκτορο Σένμπρουν, η πρώην θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας, είναι ένα από τα ομορφότερα μπαρόκ κτήρια στην Ευρώπη. Βρισκόταν στην κατοχή των Αψβούργων από το 1569. Η σύζυγος του αυτοκράτορα Φερδινάνδου του Β΄ ζήτησε το 1642 την κατασκευή ενός παλατιού προς διασκέδαση στην περιοχή αυτή και ονομάστηκε για πρώτη φορά "Σένμπρουν". Μετά την πολιορκία των Τούρκων το 1696 ενσωματώθηκαν το παλάτι και οι κήποι, που όμως επανασχεδιάστηκαν σε νέο πλαίσιο από την Μαρία Θηρεσία μετά 1743. Το μεγαλύτερο μέρος του έτους η οικογένεια των Αψβούργων διέμενε πράγματι στα πάμπολλα δωμάτια που πέρα από τις κοινόχρηστες αίθουσες παρουσιάσεων ήταν φυσικά αναγκαίες για τη διαβίωση μιας πολυμελούς αυτοκρατορικής οικογένειας.

Το 1830 ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε την μαγευτική Σίσυ και βασίλεψε μεταξύ 1848-1916, γεννήθηκε στο Ανάκτορο Σένμπρουν. Τα τελευταία του χρόνια ο μονάρχης τα πέρασε εξ ολοκλήρου στο Ανάκτορο Σένμπρουν, που πέρασε στη διαχείριση της νέας Δημοκρατίας για δύο χρόνια μετά το θάνατό του. Σήμερα το κάστρο, λόγω της ιστορικής του σημασίας, της μοναδικής κατασκευής και της υπέροχη διακόσμησής του, είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το παλάτι Schonbrunn διαθέτει 1.441 δωμάτια, 45 εκ των οποίων μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Το εσωτερικό του (ως επί το πλείστον λευκές επιφάνειες με στολίδια από φύλλα χρυσού 14 καρατιών) διατηρείται σε στυλ Ροκοκό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πολυελαίους από κρύσταλλα Βοημίας και σόμπες με πλακάκια.

Το καθιστικό και οι χώροι εργασίας του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ είναι λιτοί και απλοί, ενώ αντίθετα οι αίθουσες παρουσιάσεων και συναντήσεων καθώς και τα δωμάτια των επισκεπτών διακοσμήθηκαν ιδιαίτερα επιδεικτικά. Στην αίθουσα των κατόπτρων στο Παλάτι Schönbrunn έπαιξε μουσική και ο Μότσαρτ ως εξάχρονο παιδί-θαύμα.

Στην κινέζικη στρογγυλή αίθουσα πραγματοποιούσε η Μαρία Θηρεσία τις μυστικές της συσκέψεις με το Καγκελάριο, πρίγκιπα Kaunitz. Στο δωμάτιο Vieux-Lacque συσκέπτονταν ο Ναπολέοντας. Στο Μπλε Κινέζικο σαλόνι, ο αυτοκράτορας Κάρολος Α΄ υπέγραψε την παραίτησή του από την κυβέρνηση (κατάργηση της μοναρχίας) το 1918.

Το "δωμάτιο των Εκατομμυρίων", επενδεδυμένο με ξύλο τριανταφυλλιάς και διακοσμημένο με πολύτιμες μινιατούρες από την Ινδία και την Περσία, είναι ένα από τα πιο όμορφα δωμάτια Ροκοκό στον κόσμο. Στην Μεγάλη Πινακοθήκη γινόταν η σύγκληση του Συνεδρίου της Βιέννης το 1814-15. Σήμερα φιλοξενούνται σε ειδικές περιπτώσεις κρατικές δεξιώσεις.


Schloss Schönbrunn
Schoenbrunn Palace Road
1130 Βιέννη
www.schoenbrunn.at

Ώρες λειτουργίας:
1 Απριλίου - 30 Ιουνίου
Καθημερινά 8:30 - 17:00
1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου
Καθημερινά 8:30 - 18:00
1 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου
Καθημερινά 8:30 - 17:00
1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου
Καθημερινά 8:30 - 16:30

 

 

Κατηγορία: Βιέννη αξιοθέατα