Ποιοτική υστέρηση στα έσοδα από τον Τουρισμό

Ποιοτική υστέρηση στα έσοδα από τον Τουρισμό . Ποιοτική υστέρηση στα έσοδα του Τουρισμού

 

Ποιοτική υστέρηση στα έσοδα από τον Τουρισμό

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΤΕΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ποιοτική υστέρηση στα έσοδα

 

Την υστέρηση του ελληνικού τουρισμού σε ποιοτικά στοιχεία που έχουν ως σημείο αναφοράς κυρίως τα έσοδα της χώρας και των επιχειρήσεων επισημαίνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του, όπου εκφράζει την ανησυχία του για την ουσιαστική απουσία του τουρισμού από τον μέχρι σήμερα προεκλογικό διάλογο.

Στην ανακοίνωση του ΞΕΕ αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η χώρα μας κατέγραψε αύξηση 23% στις αφίξεις το 2014, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του επόμενου ανταγωνιστή της, της Πορτογαλίας, που ήταν στο +12,9% και της Ισπανίας (+7,2%). Παράλληλα, τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν το 2014 κατά 11,1% και οι διανυκτερεύσεις κατά 15,3%.

Ομως, η έρευνα του ΙΤΕΠ αποτύπωσε και κάποια αρνητικά μεγέθη που χρήζουν προσοχής. Συγκεκριμένα, η χώρα μας, παρά την πρωτιά σε ρυθμό αύξησης αφίξεων, υπολείπεται της δεύτερης στη σχετική κατηγορία Πορτογαλίας ως προς τον ρυθμό ανόδου των τουριστικών εσόδων, με την χώρα της Ιβηρικής να καταγράφει αύξηση τουριστικών εσόδων κατά 12,4%, παρά την ανωτέρω παρουσιασθείσα μικρότερη αύξηση αφίξεων σε σχέση με τη χώρα μας. Συνεπώς, η Ελλάδα δυστυχώς δεν κατάφερε να αντιστοιχίσει την αύξηση των επισκεπτών με αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων, καθώς η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών μας το 2014 καταγράφηκε στα 70,4 ευρώ, μειωμένη κατά 6,2% σε σχέση με το 2013.

Αντιστοίχως, παρά την αύξηση του αριθμού των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων, οι οποίες έφτασαν τα 184 εκατομμύρια, η μέση διάρκεια διαμονής παρουσίασε μείωση κατά μισή μέρα σε σχέση με το 2013.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

συμφωνώ με την αποθήκευση και επεξεργασία των στοιχείων μου από αυτόν τον ιστότοπο