Καστοριά ξενοδοχεία, διαμονή, τουριστικός οδηγός, αξιοθέατα και προσφορές

Καστοριά πληροφορίες

Καστοριά - Γενικές πληροφορίες

Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, η Καστοριά φέρεται να πήρε το όνομά της από τους κάστορες που ζούσαν στη λίμνη έως και τον 18ο αιώνα μ.Χ. Οι δύο άλλες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος από τη λέξη "κάστρο" ή για το ότι ιδρύθηκε από τον Κάστορα (αδελφό του Πολυδεύκη) μετά από δελφικό χρησμό, δεν δείχνουν να ευσταθούν.

 

Η θέση της στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστίδας (κατ' άλλους Λίμνη της Καστοριάς) σε υψόμετρο 700μ. ανάμεσα στον Γράμμο και το Βίτσι της δίνει μία σπάνια ομορφιά τόσο το καλοκαίρι όσο και (κυρίως) το χειμώνα.
Κατά τον Ηρόδοτο, στην περιοχή ζούσαν οι Ορέστες Μακεδνοί ενώ στη σημερινή θέση της Καστοριάς υπήρχε ήδη τον 5ο αιώνα π.Χ. πόλη με το όνομα Κήλητρον. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους μεταφέρθηκε από τον Διοκλητιανό σε παρακείμενη περιοχή (Άργος Ορεστικό) και πήρε το όνομά του (Διοκλητιανούπολη).
Η "σημερινή" Καστοριά επανιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. για την καλύτερη οχείρωση και προστασία των κατοίκων της περιοχής. Στο διάβα του χρόνου πέρασαν από την Καστοριά βούλγαροι, νορμανδοί, σέρβοι και τούρκοι κατακτητές.
Στην περίοδο της τουρκοκρατίας αναπτύχθηκε σημαντική οικονομική και εμπορική δραστηριότητα καθώς και άνθηση στα γράμματα και στις τέχνες, ενώ η μοναδική τέχνη των καστοριανών γουναράδων έγινε από το 17ο αιώνα γνωστή στα άκρα της γης.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η Καστοριά αποτέλεσε το κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα αναδεικνύοντας μεγάλες μορφές της ιστορίας μας όπως ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ίωνας Δραγούμης και ο Παύλος Μελάς. Η απελευθέρωσή της ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, με τη νικηφόρα επέλαση του ελληνικού στρατού στις 11 Νοεμβρίου του 1912.
Στις 31 Αυγούστου του 1949 με την τελική νίκη του ελληνικού στρατού στο Βίτσι έλαβε τέλος ένα ακόμη κομμάτι ντροπής της ιστορίας μας.

 

Τουριστικός οδηγός

Καστοριά Αξιοθέατα - Τι να δω, τι να κάνω, πού να πάω.

Ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού

Ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού

Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς στην Ευρώπη, χρονολογείται δε από τη νεολιθική περίοδο (πε΄ρι το 5500 π.Χ.) Την ιδιαιτερότητά του αποτελούν οι καλύβες στις οποίες ζούσαν οι 3000 περίπου κάτοικοί του, οι οποίες ήταν χτισμένες μέσα στη λίμνη, πάνω σε πλατφόρμες από πασσάλους. Μεταξύ των άλλων θαυμαστών ... »

Το Απολιθωμένο Δάσος

Ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής βρίσκεται κοντά στο χωριό Νόστιμο. Αποτελείται από κορμούς μήκους 5-10 μέτρων, στους οποίους διακρίνεται ο φλοιός και οι δακτύλιοι. Μεταξύ αυτών και οι μοναδικοί στην ηπειρωτική Ελλάδα απολιθωμένοι φοίνικες. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως και πολλά άλλα θαλάσσια(!) απολιθώματα, όπως το δόντι ενός... »

Παύλος Μελάς

Παύλος Μελάς

Στο χωριό Μελάς βρίσκεται το σπίτι που σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος και λειτουργεί ως μουσείο με ενθύμια του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ ο τάφος του Παύλου Μελά (καθώς και της γυναίκας του Ναταλίας) βρίσκεται στην πόλη της Καστοριά, στον ιερό ναό των Ταξιαρχών. Η συμβολή του στην έκβαση του Αγώνα ήταν καταλυτική, καθώς κατάφερε να ... »

Τα γουναράδικα

Καστοριά ξενοδοχεία, προσφορές διαμονής. Πού να μείνω.

Limneon Resort & Spa

Limneon Resort & Spa Kastoria

Δωμάτια 89

.

0){?>Τιμή από:€ 72 Τιμή ως:€ 335
Chloe Hotel

Chloe Hotel Kastoria

Δωμάτια 40

.

0){?>Τιμή από:€ 50 Τιμή ως:€ 150
Anastassiou Hotel

Anastassiou Hotel Kastoria

Δωμάτια 22

.

0){?>Τιμή από:€ 30 Τιμή ως:€ 90
Hotel Nostos

Hotel Nostos Kastoria

Δωμάτια 18

.

0){?>Τιμή από:€ 45 Τιμή ως:€ 145
Anesis

Anesis Kastoria

Δωμάτια 21

.

0){?>Τιμή από:€ 40 Τιμή ως:€ 85
Byzantium

Byzantium Kastoria

Δωμάτια 48

.

0){?>Τιμή από:€ 45 Τιμή ως:€ 880