Προσκυνηματικός τουρισμός

Ακολουθώντας τα βήματα του καιρού και την εξέλιξη της κοινωνίας και του ... μάρκετινγκ, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μία σταθερή άνοδο του ενδιαφέροντος για εκδρομές και ταξίδια θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Και βέβαια το ενδιαφέρον (ή ακόμη και η ανάγκη) για προσκυνηματικά ταξίδια δεν είναι κάποια καινούργια ... τάση. Σκεφτείτε απλά, ότι ήδη από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού οι πιστοί ένιωθαν την ανάγκη να επισκεφτούν τους τόπους και τους χώρους όπου περπάτησαν, δίδαξαν, έκαναν θαύματα και μαρτύρησαν ο Κύριος και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Με την εξέλιξη της κοινωνίας και την (προ κρίσης) άνοδο του βιοτικού επιπέδου, που οδήγησε στην μαζική αναζήτηση για νέους θεματικούς ορίζοντες στα πλαίσια του τουρισμού, ανακαλύφθηκε εκ νέου η ανάγκη του ανθρώπου να προσκυνήσει, να παρακαλέσει, να ευχαριστήσει, να θαυμάσει, να βιώσει πιο άμεσα και να αναθερμάνει την πίστη του.
Ως συνέπεια τούτου πρόβαλε πλέον επιτακτική η ανάγκη να δοθεί σε αυτή την τάση μία ξεχωριστή ταυτότητα, που θα τη διαφοροποιηθεί από τα άλλα έιδη μαζικού τουρισμού. Τοποθετείται βέβαια στο γενικότερο πλαίσιο του Εναλλακτικού Τουρισμού αποτελεί όμως ένα ξεχωριστό, ένα ιδιαίτερο κομμάτι του τουρισμού και, ως τέτοιο θα πρέπει να το εξετάζουμε.

Η εκκλησία προτιμάει συχνά για τέτοιου είδους εξορμήσεις τον πολύ εύστοχο όρο "Προσκυνηματικές Περιηγήσεις" για να χαρακτηρίσει και να προσδιορίσει αυτό, που οι μαρκετίστες και ο Τύπος καθιέρωσαν να ονομάζεται Θρησκευτικός Τουρισμός ή κατ' εξαίρεση και Προσκυνηματικός Τουρισμός, αφήνοντάς μας όμως ελεύθερους, να αποφασίσουμε αν θα είναι περισσότερο προσκύνημα ή περισσότερο τουρισμός...

 

 

Κατηγορία: Άρθρα

Θρησκευτικός Τουρισμός - Προσκυνηματικές Εκδρομές

 • Εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

  Εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

  Ταξίδι στα Ιεροσόλυμα

 • Καρπενήσι, Ορεινά χωριά Ευρυτανίας

  Καρπενήσι, Ορεινά χωριά Ευρυτανίας

  Φθινόπωρο 2021

 • Παρίσι από Θεσσαλονίκη.

  Παρίσι από Θεσσαλονίκη.

  28η Οκτωβρίου 2021

 • Θεσσαλονίκη, Λίμνη Κερκίνης, Σέρρες

  Θεσσαλονίκη, Λίμνη Κερκίνης, Σέρρες

  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ

 • Παναγία Σουμελά, Λουτρά Ποζαρ, Έδεσσα, Νάουσα

  Παναγία Σουμελά, Λουτρά Ποζαρ, Έδεσσα, Νάουσα

  28η Οκτωβρίου 2021

 • Καστοριά, Νυμφαίο, Πρέσπες, Φλώρινα

  Καστοριά, Νυμφαίο, Πρέσπες, Φλώρινα

  28η Οκτωβρίου 2021